Реновирай лесно старият си руски часовник!

стар руски механичен часовник

Предполагам голяма част от вас имат поне един руски часовник в къщи, без значение дали е останал от дядо му или пък е случайно и незнайно от къде попаднал там. Руските часовници са били толкова масово произвеждани, че наистина би било странно, ако някой не успее да намери подобен в своя дом. Сега разбира се на пазара са най-разпространени китайските часовници, но в недалечното минало Русия е била държавата с огромно производство на часовници и най-вече механични модели.

Доколко можем да се доверим на тези часовници, тиктакали преди толкова много години, заслужава ли си да бъдат върнати към живот след смяна на каишката и одрасканото стъкло?

Разбира се, че да. Вярно, стари са, на има-няма четиридесет години, но това няма никакво значение. Вероятно сте забелязали колко модерно стана хората да изравят от скрина старите си джунджурии, да ги карат отново да заработят и с гордост да си ги носят. Връщат ги към живота, за да им служат още години напред със съзнанието, че притежават късче от миналото.

Ако за вас това не е достатъчно привлекателна причина да започнете да носите стария руски часовник бихте могли просто да го разгледате. В случай, че не е повреден, а е просто оставен на някое закътано място да овехтява веднага щом го навиете бихте могли да чуете как отново тиктака.

Ето затова тези часовници са толкова уникални, защото са в състояние да победят вечността – няма значение колко време е събирал прах на шкафа или ви е чакал на дъното на някоя кутия за обувки, пълна със стари снимки.

Изработката им е толкова качествена, че след толкова много години отново са в състояние точно да показват часа. Дори някоя от частите им да има нужда от смяна, те са достатъчно евтини. Каишките струват не повече от десет лева и са в състояние да накарат часовника отново да изглежда достатъчно стилно. Освен това с новата каишка няма да се притеснявате, че старият ви руски часовник може да изпадне някъде.

В случай, че стъклото му е спуканото също може да бъде поправено лесно, но внимавайте да не получите евтина пластмаса (изрязана от бутилка за безалкохолно) вместо ново стъкло, за да не загубите стрелките под него.

Ако решите да се грижите за подобен руски часовник е твърде вероятно да ви показва часа в продължение на много години и дори да ви надживее, както вероятно се е случило с дядо ви.

Старите руски часовници са представени от много марки под формата на различни модели, така че бихте могли да се развихрите докато избирате новият си (стар) часовник.

Някои от производителите на стари руски часовници продължават да работят и днес, предлагайки както старите си класически модели, така и нови, съобразени с последните модни тенденции. Разбира се не всички руски часовници се характеризират с добро качество и дълъг живот. В момента на пазара се предлагат нови уж руски часовници, които обаче нямат нищо общо в Русия, те както и 90% от часовниците днес са произведени в Китай, а хората които ги продават се опитват да залъжат клиентите да ги купят като използват останалата в тях през годините носталгия към руските продукти. Но моля Ви не се лъжете! Ако имате стар руски часовник по-скоро го реновирайте особено ако знаете, че е автентичен. Това е по-добър вариант от покупката на уж нов руски часовник.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *