Какво представляват хронографските часовници?

Ненадминати по точност и прецизност, хронографските часовници са сред най-почитаните видове часовници.

Създадени през 1821 година във Франция, те измерват по различни начини времето с точност до милисекунди.

Заради многото допълнителни функции, тези часовници са предпочитани от спортисти и авантюристи. Механизмът им е изключително сложен, а ремонтът струва скъпо и определено не е за хора, които търсят евтин часовник.

Противно на общоприетото схващане, хронографския часовник съвсем не значи мъжки часовник. Въпреки че заради комбинацията от дисплей с часовник и стоп часовник изглежда доста голям, той съвсем спокойно може да се носи и от дамите, особено от любителките на активния живот и спорта. Идеален е за засичане на времето при спортни мероприятия и състезания.

Всъщност различните дизайни хронографски часовници имат различен брой циферблати с различна функция. В повечето случаи циферблатите са четири със следните специфични функции:

  • Малкият циферблат – разположен близо до числото 9 обикновено измерва секундите.
  • Отделен циферблат измерва части от секундите, минутите и часовете.
  • Съществува и циферблат, наречен тахиметър, който измерва скоростта.
  • Друг циферблат, наречен телеметър, измерва разстоянието.

Специално копче отговаря за стартирането на стоп-часовника, като задейства мъничък циферблат, отброяващ секундите. Друг циферблат съответно измерва минутите и часовете, които се задействат от стоп-часовника.

Въпреки практичността и точността на този часовник, много хора в наши дни го носят просто заради естетичния му и престижен вид.

Във всеки случай този вид часовници струва доста по-скъпо от обикновените автоматични часовници не само заради сложността му, но и заради майсторската му изработка и скъпата му поддръжка.

Ако цената не ви плаши и сте се спрели именно на този вид дамски или мъжки часовници, то изберете хронографски кварцов часовник. Такъв е за предпочитане пред останалите заради по-дългият му живот и по-голямата му точност в поддържане на времето. Друга възможност е избирането на механичен часовникза тези, които предпочитат такъв вид. Още нещо, което трябва да вземете под внимание е видът на материалът от който е направена каишката, така че да издържи дълго време.

Избирането и носенето на качествен хронографски часовник със сигурност няма да ви остави разочаровани.

1 Comment

  1. Иван

    Хубаво е да имаш такъв тип часовник, напоследък има и добри евтини модели хронографи и така вече всеки може да си ги позволи! Едно време не беше баш така!

    Reply

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *