Механични и автоматични часовници-важна информация за тях!

Много от вас едва ли помнят времената, когато трябваше да се навиват ръчни  часовници преди лягане? Това е било задължително, за да може часовникът да не спира да работи през нощта. Тези часовници се знаят и като механични часовници. И все пак днес тези часовници носят славата на отживелица, тъй като много от вас притежават часовници, притежаващи самонавиващ се механизъм или пък просто кварцови часовници с батерия. Името пък на тези часовници е срещано като автоматични часовници. В следващите няколко реда, ще ви запознаем с принципа на работа и механизмите на автоматичните и механичните часовници. Чудите се защо? Ами просто все още има много хора, които са фенове на този тип часовници, дали заради носталгия по миналото или просто им харесва как изглеждат и как се движат елементите вътре. Макар, че това не са някакви улта модерни и светещи часовници, те определено привличат погледите  ипридават доза стил и самоувереност на техните притежатели.

Механичните часовници изискват от вас постоянно движение на ръката, за да се движат зъбните колела в часовниковия механизъм, докато всичко друго вътре работи. Чува се един величествен „тик-таков” звук. Зъбците задвижват ротор, който се намира в центъра на часовниковия механизъм, а той пък навива пружинките в часовника. Макар че в последно време механичните часовници се считат за устройства от миналия век, все още някой от големите производители на маркови часовници правят механични часовници, защото все още много от специалистите ги определят  като най-добрите часовници, а за притежателите им това показва фин и изтънчен вкус. Не е случайно и че едни от най-скъпите часовници по света са точно механични.

скъп механизъм

Самонавиващите часовници са най-вече за хора, които постоянно носят часовник. За да може да се навива сам и винаги да е нащрек щом го погледнете за информация. Но ако не го носите, ще ви се наложи да го навиете. При различните часовници е различно времето на работа без навиване. Изключително неправилно е разбирането, че часовници автоматични не трябва да се навиват. Въпреки че часовникът се навива от само себе си, механизмът все пак се контролиран от движението на ръката ви. Автоматичните часовници всъщност са вид механични часовници, а такива в България може да намерите на доста места. Но ако търсите наистина добра цена и красиви модели, можем да ви препоръчаме само едно място онлайн. Това е сайтът IskamChasovnik.com.

Повечето часовникари и производители на Швейцарски часовници препоръчват автоматичните да се навиват един до два пъти седмично, за да може централният ротор да не се отпуска прекалено много. Още по-добре е при възможност да се навиват веднъж дневно, за да работи нормално часовникът и да не изостава.

Като вземете предвид, че и двата типа часовников механизъм се задвижват от движението на ръката ви, вие сте човека, който да прецени дали има нужното търпение да навива часовника си всяка вечер преди лягане или всяка сутрин, или предпочитате през нощта точността на часовника да се поддържа от самата себе си, и да се налага да го навивате само по веднъж седмично, за да  подпомогнете автоматичния часовников механизъм.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *